آشنایی با مجموعه “حجره فقاهت”
۱. ضرورت شناسی
۲. چرا حجره فقاهت؟!
۳. تبیین و تشریح فعالیت های مجموعه
– ضرورت شناسی
مقام معظم رهبری دام ظله:
“فقاهت یک روش و شیوه استنباط است علم است… این علم را باید آموخت. دانش اصلی روحانیت فقاهت است.”
همانطور که از دیرباز رسالت اولیه و اصیل حوزه های علمیه، تفقّه و فهم عمیق دین به سبک و سیاق فقه جواهری بوده، این مهم، در زمان حاضر نیز به میزان بسیار بالاتری ضرورت یافته است.
یعنی زمانی که برای نخستین بار، صفحات تاریخ نام یک حکومت مستقل شیعی را در میان خود جای داده است. حکومتی که اهداف ارزشمند خود را در قالب تمدن سازی نظام اسلامی و تشکیل مدینه فاضله دنبال می کند.
از این رو، طبیعتأ اظهار نیازها و تراکم سوالات و چرایی ها به تناسب گستره حکومتی، بسیار فراتر از گذشته می گردد که در انتهاء، شدت اهتمام بر ترویج معارف دینی را در پی خواهد داشت.
حال آن که امروزه، آن نگرانی ها، تلاش ها و کوشش های بی وقفه فقهای گران قدر و علمای بلند همت و معظم مکتب کمتر به چشم می آید!
از این رو پرداختن به تبیین جایگاه فقه و فقاهت و ارتباط آن با تمدن سازی نظام اسلامی، خصوصأ در قالب های تبلیغی نوین و مدرن از مهم ترین دغدغه های اندیشمندان اسلامی به حساب می آید که می بایست متناسب با نیازهای جامعه اسلامی بوده و منتقل کننده فرهنگ غنی اهل البیت علیهم السلام باشد.
امید است با تلاشی بیش از پیش و با همتی والا در کنار عنایات خداوندی و نظرات خاصه حضرات معصومین علیهم السلام بتوان در این عرصه خطیر مؤثر واقع گردید.
– چرا حجره فقاهت؟!
تبلیغ و ترویج معارف دینی و ارائه یک سبک زندگی جامع، از مهم ترین ارکان فعالیت های اندیشمندان، صاحب نظران و فضلاء حوزوی به شمار می آید که در قالبهای مختلفی به آن پرداخته اند. این مطلب قطعی و مسلم است.
ولکن قبل از ورود به عرصه های مختلف تبلیغی، پاسخ به یک سوال اساسی، بسیار می تواند (برای ترسیم چشم اندازی ایده آل و بهره وری مطلوب) رهگشا باشد. پرسیده می شود:
چگونه می توان بهترین تعریف از دین و تبلیغ آن را به ارمغان آورد و آن را در بستری فراگیر ارائه نمود؟!
پاسخ ها و ارائه نظرات (طبق گرایش های متفاوت و اختلاف در سلیقه ها) بسیار است و تمامی آنان به میزانی ما را به مطلوب نزدیک می کند، اما باید به دنبال اولویت نخستین بود!
رسول خدا صلی الله علیه و آله می فرماید: لکل شیء عماد و عماد هذا الدین الفقه.
[بحارالانوار، ج ۱، ص ۲۱۶]
عمود و نگه دارنده خیمه اسلام، فقه است.
عمودی که اگر نمی بود، آثاری از اسلام، و برکات او هرگز یافت نمی شد! فقه و فقاهتی که در همان دوران حیات حضرات معصومین علیهم السلام به اهمیت خود رسیده بود و بهترین شاهد بر این مدعی، تربیت یافتگانی از مکتب امام صادق سلام الله علیه است که در این عرصه به خوبی عمل کرده بودند.
از این رو، بهترین و مطمئن ترین راه، برای شناخت صحیح معارف اسلامی، مراجعه به مراجع دینی و فقهاء عظام می باشد. و “مرجعیت” است که مؤثرترین عنوان تبلیغی را در عناوین اسلامی به خود اختصاص داده است.
آری، مرجعیت و فقاهت! پناهگاهی ایمن برای شیعیان و مؤثرترین راه در راستای ترویج معارف دینی!
حجره فقاهت، فرصتی است که با محور قرار دادن “مرجعیت” فقهاء امامیه، بهترین و مؤثرترین شیوه تبلیغ دینی را به همراه دارد.
– تبیین و تشریح فعالیت های مجموعه
هدف از تشکیل مجموعه “حجره فقاهت” حفظ و نشر تراث فقهاء امامیه می باشد که عدم توجه به این مسأله، ضرورت پرداختن به این مهم را در دوران کنونی دوچندان کرده است.
این مجموعه که قریب به ۴ سال از تاسیس آن میگذرد، در دو بخش تبلیغ میدانی (در فضای حقیقی) و تبلیغ در عرصه مجازی -با استفاده از طلاب نخبه و با استعداد- به فعالیت می پردازد.
و بحمدلله تعالی طبق گزارشات دریافت شده (از مخاطبین، اساتید و سایر دوستان) در هر دو بستر تبلیغی شاهد موفقیت های چشمگیری بوده ایم.
و همچنین با توجه به فعالیت هایی که سایر دوستان در بخش انتشار محتوای مجموعه دارند (فیس بوک، یوتیوب، گوگل پلاس، توییتر و…) شاهد بوده ایم که بیش از صدها نفر از سراسر نقاط جهان، مطالب انتشار یافته را دنبال کرده و بدین طریق نیز از معارف دینی به خوبی استفاده می کنند.
یادآوری این نکته حائز اهمیت است: گرچه محور فعالیت های مجموعه، سیره علمی و عملی فقهاء امامیه می باشد، لکن در مناسبت های مذهبی همچون غدیر، محرم، فاطمیه و… عملکرد های تبلیغی ویژه ارائه می شود.